bestel een boekje
Loading Quotes...

TIPS - Waardig afscheid nemen van bezittingen van je overleden dierbare

WAARDIG AFSCHEID NEMEN (VAN DE BEZITTINGEN) VAN JE OVERLEDEN DIERBARE, HET KAN

 

 

waardig-afscheid-nemen-van-bezittingen-na-verlies-van-dierbare-tips-van-coach-sara-van-wesenbeeck-shutterstock

 

 

Wist je dat professional organizer en personal coach Sara Van Wesenbeeck je ook tijdens de moeilijke momenten van het leven met raad en daad kan bijstaan?

 

Zoals na het verlies van een dierbare, wanneer rouwen en regelen noodgedwongen hand in hand gaan. Of vele maanden later als voor jou de tijd rijp is om afscheid te nemen van de spullen van je overleden dierbare. Ook dan ben je bij professional organizer, personal coach en (erkend) bemiddelaar Sara Van Wesenbeeck in goede handen.


 

Je staat er niet alleen voor

 

Een dierbare verliezen is zwaar. Naast het verdriet komt er nog zoveel meer op je af. Er moet op korte tijd heel wat geregeld en georganiseerd worden. En dat terwijl je hoofd er helemaal niet naar staat.

 

Rouwen en regelen gaan vaak hand in hand, maar vaak blijft er weinig ruimte over voor het rouwen. Daarom is het goed dat je op zulke momenten kunt vertrouwen en terugvallen op iemand die (deels en, indien gewenst, samen met jou) de praktische zaken regelt en afwikkelt.

 

De hulp, het advies en praktische ondersteuning van professional organizer, personal coach en (erkend) bemiddelaar Sara Van Wesenbeeck kunnen je heel wat wat extra zorgen besparen en de last van je schouders nemen. Zo creëer je ruimte voor de hoofdzaak: je tijd nemen om afscheid te nemen en te rouwen.

 

 

Met raad en daad

 

Op die (moeilijke) momenten stapt professional organizer, personal coach en bemiddelaar Sara Van Wesenbeeck een eindje met je mee en staat ze je met raad en daad bij.

 

Integer, discreet en in zeer nauw overleg met de nabestaanden helpt en coacht ze je bij het regelen en afhandelen van de praktische zaken na overlijden. Volgens jouw draagkracht, tempo en op jouw maat.

 

 

Wat kan professional organizer Sara na het verlies van een dierbare voor jou betekenen:

 

Professional organizer, personal coach en bemiddelaar Sara Van Wesenbeeck kan je na het verlies van een dierbare ondersteunen, begeleiden, coachen en adviseren bij:

 • Het uitzoeken en ordenen van de volledige administratie en correspondentie.
 • De inventarisatie van financiële verplichtingen en eventuele vorderingen.
 • Verzorging van correspondentie met verschillende instanties (verzekeringen, nutsbedrijven, abonnementen, lidmaatschappen,…).
 • Uitzoeken, inventariseren en verdelen van de boedel (met akkoord van alle erfgerechtigden): indien nodig gebeurt dit via een of meerdere bemiddelingsgesprekken met alle erfgerechtigden.
 • Adviseren in verband met het vinden van een goede bestemming voor de boedel (veiling, …).
 • Efficiënte uitruiming van je (ouderlijke) huis.
 • Inkrimpen van de inboedel (als je kleiner moet gaan wonen).
 • Waardig en onder begeleiding ‘afscheid nemen’ van (dierbare) spullen.
 • Uitzoeken, selecteren en organiseren van ‘herinneringen’.
 • Opstellen, ordenen en structureren van je eigen (overzichtelijke en transparante) administratie zodat die makkelijk kan overgedragen worden aan je nabestaanden.

 

Dat alles gebeurt in nauw overleg en samen met jou, met de nabestaanden, na akkoord van alle erfgerechtigden. Integer, discreet en met veel respect voor je verdriet.

 

 

En wat als je niet (meer) in staat bent zelf je administratie af te handelen?

 

Heb je er wel eens over nagedacht wat er gebeurt als je niet (meer) in staat bent zelf je administratie af te handelen? Zijn je zaken en administratie zo geregeld dat ze makkelijk overgenomen kunnen worden door je partner of andere familieleden? Kan (te zijner tijd) degene die je nalatenschap afhandelt goed en snel de weg vinden in je administratie? Hoewel het niet altijd makkelijk is, is het toch slim om tijdens je leven al even vooruit te kijken naar later en naar je overlijden.

 

Professional organizer en coach Sara Van Wesenbeeck coacht, begeleidt en adviseert je bij het organiseren, vastleggen, optimaliseren en voor jezelf (en je partner) overzichtelijk maken van je administratie, vindplaats van belangrijke documenten en je eventuele wensen met betrekking tot je uitvaart en nalatenschap.

 

Zo zorg je ervoor dat (te gelegener tijd) alles makkelijker aan derden overgedragen kan worden en bespaar je je nabestaanden heel wat kopzorgen en geef je hen meer ruimte om te rouwen.

 

 

ORGANISEREN NA VERLIES VAN EEN DIERBARE: 8 NUTTIGE ADVIEZEN

 

Zo maak je het organiseren van spullen en papierwerk na het overlijden van een dierbare eenvoudiger en draaglijker en creëer je ruimte voor de hoofdzaak: je tijd nemen om afscheid te nemen en te rouwen.

 

 

ADVIES 1 - Vraag advies en raad aan je uitvaartverzorger

 

Neem contact op met je uitvaartverzorger voor het regelen van de meest dringende zaken meteen na het overlijden, zoals begrafenis, afscheidsdienst, overlijdensbericht,…

 

 

ADVIES 2 - Houd alle informatie en taken in verband met het overlijden en de begrafenis op één plaats bij

 

Maak een map waarin je alle documenten en taken rond de begrafenis en het overlijden bewaart. Voorzie ook een map in je computer. Zo heb je alle informatie altijd bij de hand en kun je alles meteen terugvinden. Ook later nog, mocht dat nodig zijn.

 

 

ADVIES 3 - Creëer ruimte om te rouwen

 

Laat je bijstaan door een expert om de praktische zaken samen met jou te regelen. Een professional organizer helpt je ook bij efficiënte planning, organisatie, advies, snelle en praktische aanpak van alle beslommeringen die extra druk op je schouders kunnen leggen en je extra kunnen bezwaren na een overlijden.

 

 

ADVIES 4 - Ga na welke acties je meteen na de begrafenis moet regelen en wat je kunt uitstellen

 

De meeste uitvaartverzorgers hebben hiervoor checklijsten ter beschikking. Stel niet uit wat je meteen moet en kunt doen. Het kan je helpen om ‘de grote leegte’ die vaak na de begrafenis valt wat draaglijker te maken.

 

 

ADVIES 5 - Verzamel meteen zoveel mogelijk (belangrijke) documenten

 

Als de overledene geen overzichtelijke administratie heeft achtergelaten, moet je zo snel mogelijk alle documenten verzamelen. Vraag daarvoor ook raad en hulp aan familieleden. Ga meteen op zoek naar verloren geraakte documenten en verzamel ze in je map.

 

 

ADVIES 6 - Maak zo snel mogelijk een inventarisatie van de boedel

 

Als iemand overlijdt, krijgen de nabestaanden altijd te maken met erfrecht. Zonder dat je erom gevraagd hebt en soms zelfs zonder dat je het weet, kun je erfgenaam zijn. Je bent daardoor mee verantwoordelijk voor de bezittingen, maar ook de schulden van de overledene. Maak een inventarisatie van alles wat er te verdelen is onder de erfgenamen (als er betwisting is tussen de erfgenamen, gebeurt dit door een notaris).

 

 

ADVIES 7 - Begin met de verdeling van de boedel

 

Organiseer de verdeling van de boedel na aangifte voor de successiebelasting. Als er geen discussie is tussen alle erfgenamen in een nalatenschap, kun je dit zelf doen, of laat je ook hierbij begeleiden door een professional organizer en/of een bemiddelaar.

 

 

ADVIES 8 - Denk aan je nabestaanden

 

Is je administratie zo geregeld dat ze makkelijk overgenomen kan worden door je partner of andere familieleden? Kan (te zijner tijd) degene die je nalatenschap afhandelt goed en snel de weg vinden in je administratie? Zorg er tijdens je leven al voor dat je documenten, zaken, wensen en administratie overzichtelijk en transparant zijn voor derden. Zo bespaar je je nabestaanden heel wat extra kopzorgen na je overlijden.

 

 

CONTACT

 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een gesprek om te bekijken wat professional organizer, personal coach en (erkend) bemiddelaar Sara Van Wesenbeeck voor jou, ook in de moeilijke momenten van je leven, kan betekenen?

 

 

 • Bel Sara Van Wesenbeeck op +32 (0)470 52 70 52

 

(c) Foto: Shutterstock - Anton Watman

Facebook Twitter Linkedin
 
 

Terug naar boven

 
 
 

volg ons op Facebook

volg ons op Twitter

Sara Van Wesenbeeck op LinkedIn

sara

Je ervaren & discrete coach

Lees meer...

 
 
 

Zo maak je je goede voornemens écht waar

Bereik al je doelen in 2017, met deze handige checklist!

Lees meer...

 

Leef! (ook met een drukke agenda)

14 eenvoudige tips van om de drukte in jezelf te temmen.

Lees meer...

 

Nieuw: Coaching on board

Navigeer naar succes en geluk met coaching op het water, voor professionals en teams.

Lees meer...

 

Win de ratrace met ruime voorsprong

10 slimme tips voor een gezonde work life balans.

Lees meer...

 
 

 

Orde op zaken met PLUS ORGANIZING® thuis en op je werkplek

www.plusorganizing.be        kopje       +32(0)470 52 70 52        kopje       info@plusorganizing.be

Webdesign by Arnafee - Hosted by MyDomain