bestel een boekje
Loading Quotes...

TIPS - Vergroot je budget zonder moeite

VERGROOT IN CRISISTIJD JE (GEZINS)BUDGET ZONDER MOEITE

Meer dan 35 slimme budgettips om per week makkelijk 100 euro winst te maken!

 

 

- Lees ook 'Het slimme budgetboek', te koop vanaf 8 oktober 2012! -

- Budgetcoach Sara Van Wesenbeeck was ook te zien in VOLT! -

 

 

 

Besparen, inleveren, inkrimpen, schulden, crisis… Als het over onze centen gaat, krijgen we de laatste tijd niets dan slecht nieuws over ons heen. “Toch hoeft het niet allemaal kommer en kwel te zijn,” zegt professional organizer en coach Sara Van Wesenbeeck.

 

Sara stelt orde op zaken bij gezinnen en bedrijven, die meer dan ooit beroep op haar doen om meer te (be)sparen, te budgetteren en hun productiviteit en efficiëntie te verhogen. “Je kunt je (gezins)budget zonder dat het moeite kost en zonder in te boeten aan luxe of fun makkelijk meer ademruimte geven. Wie wil daar niet voor tekenen in crisistijd?!”

 

Op 7 maart 2012 deelde Sara haar slimme en eenvoudige budgettips in het tv-programma VOLT. Je kunt haar tips en budgetrecepten ook lezen in haar gloednieuwe 'Het slimme budgetboek' (Lannoo) en in het juninummer van VITAYA MAGAZINE en CAVA, magazine van de CM.

 

 

GROEIEN ZONDER MOEITE

Je budget laten groeien zonder moeite en zonder in te boeten aan luxe of plezier. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch ligt het ook voor jou binnen handbereik.

 

De sleutel om ruimte in je budget te creëren heb je zélf in handen. Vooral wie zich slim en dus haalbaar organiseert, zal op alle vlakken winnen. Je geldbeugel zal er niet alleen beter van worden, maar je zult ook persoonlijke winst maken. Wie bijvoorbeeld zijn papierwerk ordent en structureert zal daarna heel wat minder stress en frustraties hebben en veel meer tijd creëren voor de leuke dingen van het leven.

 

Probeer het eens uit en je zult zien dat je elke maand vele tientallen euro’s opzij kunt zetten. Het kost niets en het brengt alleen maar op, waar wacht je nog op om ervoor te gaan?

 

AAN DE SLAG

Voor we aan de slag gaan, geeft professional organizer en (budget)coach Sara Van Wesenbeeck eerst enkele slimme algemene tips:

 

 • Werk eerst met dat deel van je budget dat je het makkelijkst kunt beïnvloeden: niet met je vaste kosten, maar wel met de uitgaven voor eten, kleren, benzine, extraatjes,…  Kijk om je heen en word je bewust van de vele (vaak verdoken) ‘centenvreters’ in je omgeving. Ga op zoek naar je grootste geldvreters en ‘verschalk’ ze. Dat levert je elke maand vele tientallen euro’s op.
 • Voor meer ruimte in je (gezins)budget zul je je gewoontes en gedrag moeten bijsturen, maar dat hoeft echt niet veel moeite te kosten. Je komt al een heel eind als je kiest voor enkele slimme en voor jou haalbare ‘goede budgetgewoontes’. (Lees er ook meer over in 'Het slimme budgetboek').
 • Organiseer jezelf: begin eerst met een aantal grotere acties zoals bijvoorbeeld het opruimen van je papierwerk of spullen die je meteen een grotere som geld zullen opleveren, om dan over te gaan tot eenvoudige dagdagelijkse acties waarmee je elke dag wat geld kunt uitsparen.
 • ‘Vele kleintjes maken één grote’, laat dat voortaan je motto zijn: ga elke dag met één of meerdere slimme bespaar-acties aan de slag. Het loont, dat geef ik je op een blaadje.

 

MEER DAN 35 SLIMME BUDGET-ACTIES VOOR EEN GROTER (GEZINS)BUDGET:

 

ORGANISEER JE SPULLEN

Hoe vaak loop je niet te zoeken naar spullen die je ‘ergens-maar-je-weet-niet-meer-waar’ hebt gelegd? Je loopt dan maar gauw naar de winkel om het item opnieuw aan te kopen. Een geldvreter om ‘u’ tegen te zeggen, want al die kleine uitgaven voor extra spullen maken samen één grote som geld!

 

ZO MAAK JE WINST (makkelijk 10 euro/week):

 • Organiseer je spullen: geef ze voortaan een vaste plaats én breng ze na gebruik meteen terug naar die plaats. Dit is een hele slimme goede gewoonte waardoor je dubbele aankopen vermijd.
 • Geef je huis een opruimbeurt en krijg zicht op de spullen die je dubbel hebt (dat zijn er heel wat) of die je niet meer gebruikt. Verkoop (op het internet) alles wat nog als nieuw is. Een actie die je veel geld zal opleveren.
 • Herstel wat stuk is: Hoeveel kledingstukken hangen er in je kleerkast die je niet meer draagt omdat er slechts een knop af is? Welke toestellen in huis gebruik je niet meer omdat je denkt dat ze niet meer werken? Kijk of je deze dingen kunt herstellen of lees de handleiding en voorkom dubbele aankopen.
 • Door je spullen op te ruimen, meer orde en overzicht te creëren en de overbodige spullen weg te doen, moet je ook veel minder ‘bergruimte’ voorzien: gedaan met het kopen van extra opbergdozen en kasten!

 

PAPIER HIER

Een van de slimste ‘goede gewoontes’ om mee aan de slag te gaan om geld te winnen, is het organiseren van je administratie. Kijk maar eens naar de stapels papier met ongeopende post en onbetaalde rekeningen, waarvan je niet meer weet dat je ze hebt tot je een zoveelste aanmaning krijgt die je opnieuw verloren legt, etc etc. Met heel wat extra kosten, frustraties én nutteloos tijdverlies tot gevolg.

 

ZO MAAK JE WINST (makkelijk 15 euro/week):

 • Begin met het ordenen van de stapels papieren in je huis: doe weg wat weg mag, zet een eenvoudig archiefsysteem op om nieuwe stapels te vermijden, verzamel en betaal de onbetaalde rekeningen.
 • Verzamel ook al je doktersbriefjes (op enkele minuten tijd kun je soms vele tientallen euro’s verdienen! - kijk maar naar de uitzending van het tv-programma VOLT) en ga ze in de toekomst meteen innen bij het ziekenfonds.
 • Neem je post systematisch elke dag door en betaal de rekeningen meteen.
 • Werk met automatische betaalopdrachten voor maandelijks terugkerende betalingen zoals gas, elektriciteit en telefoon. Zo zul je zoekgeraakte rekeningen niet vergeten te betalen en onnodige boetes vermijden.

 

VLUGGERTJES IN EN OM DE KEUKEN

Onze voorraadkasten, koelkasten en diepvriezers zitten propvol. Ga eens na hoeveel je koopt, opslaat én weggooit (verspillen is zonde). Dat vreet aan je budget.

 

ZO MAAK JE WINST (makkelijk 30 euro/week):

 • Eet je voorraadkast/diepvriezer systematisch leeg. Gebruik elke maaltijd een item uit je voorraadkast of diepvriezer of… geef een gezellig ‘diepvriezerfeestje’!
 • Stel een weekmenu op en maak een boodschappenlijst op basis van je menu. Koop alleen wat op je lijst staat. Zo vermijd je dat je koel- en voorraadkast vol raakt met ‘goestingskes’ (zie verder) die je toch nooit zult kunnen opeten.
 • Beperk het aantal boodschappensessies per week, ga bijvoorbeeld 1 keer per week naar de supermarkt.
 • Doe boodschappen zonder de kinderen. Je winkelwagentje zal heel wat leger zijn.
 • Kieper etensrestjes niet zomaar in de vuilnisbak, maar houd één keer per week ‘kliekjesdag’. Je wint makkelijk 5 euro per week!

 

LAAT JE NIET VERLEIDEN DOOR ‘GOESTINGSKES’

Van zodra je het huis verlaat, word je verleid door ‘goestingskes’, dingen waar je plots en zonder reden verschrikkelijk veel zin in hebt: schoenen, boeken, cd’s, games, een versnapering uit de automaat op het werk, een wafel uit het vuistje, nog maar eens koffie in je favoriete design koffiebar,…

 

ZO MAAK JE WINST (makkelijk 30 euro/week):

 • Leg een wekelijks budget vast voor ‘goestingskes’. Zo kun je naar hartenlust van het leven blijven genieten en toch ook geld overhouden op het eind van de maand.
 • Zet jezelf op ‘spullendieet’: koop niet impulsief maar denk twee keer na of loop een blokje om voor je iets koopt (heb je écht een nieuwe gsm of 5 soorten waspoeder nodig?), want spullen kosten… geld.
 • Spreek met jezelf af dat je 1 dag in de week of in de maand niets uitgeeft. De eerste keer wellicht niet eenvoudig, maar het loont.
 • Ga naar de supermarkt met een volle maag; neem altijd een (gezonde) snack mee om onderweg je honger te stillen.
 • Vergelijk prijzen (op het internet voor grotere aankopen) en koop je items waar ze het goedkoopst zijn.
 • Neem je zelfgemaakte lunch van thuis mee naar het werk, zorg ook voor je eigen drank, fruit en versnaperingen. Zo vermijd je een geldverslindend bezoek aan de cafetaria, de snoepautomaat of de ‘goestingskes’-winkel om de hoek.
 • Kleren en schoenen nodig? Shop zonder vriend(inn)en of je moeder: dat is uiteraard heel gezellig maar bedenk wel dat je meer zult uitgeven dan gepland.

 

A TIGER IN THE TANK

Rijd je ook -zonder na te denken- naar het tankstation? Met de huidige hoge benzineprijzen is een beetje plannen het geld meer dan waard. Het scheelt hem een slok op de borrel!

 

ZO MAAK JE WINST (makkelijk 30 euro/week):

 • Zet jezelf op auto-dieet en neem eens wat meer de fiets, zeker voor elke verplaatsing van minder dan 5 kilometer.
 • Neem de fiets of het openbaar vervoer om naar het werk te gaan, daar word je bij de meeste bedrijven zelfs voor vergoed.
 • Plan je tankbeurten: gooi je tank weer vol van zodra ze halfvol is. Zo vermijd je dat je aan een dure pomp (bijvoorbeeld op de autostrade) moeten tanken omdat je ‘plots’ zonder benzine valt.
 • Ga op zoek naar de goedkoopste benzine of diesel: zoek op gespecialiseerde websites naar het goedkoopste station bij jou in de buurt.
 • Koop geen dure lunch, snoepgoed of drank in de shop van het tankstation, maar neem een (gezonde) snack mee voor onderweg.

 

LEUKE DINGEN VOOR DE MENSEN

Wat is er leuker dan te geven of je vrienden te trakteren? Zelfs op die uitgavenpost kun je actie ondernemen om een extraatje over te houden aan het eind van de maand en toch de leuke dingen van het leven niet te moeten missen. Op genieten mag je immers niet beknibbelen.

 

ZO MAAK JE WINST:

 • Maak een cadeaulijst: noteer hele jaar door cadeau-ideeën voor familie, vrienden en koop je geschenken het hele jaar door, bij voorkeur tijdens de koopjesperiode.
 • Wees creatief en maak zelf je geschenken: bak koekjes en verpak ze in een leuk zakje, geef een aantal babysit-beurten cadeau (daar zal een drukke mama of papa heel blij mee zijn),…
 • Koop een groepsgeschenk in plaats van voor elk familielid iets, bijvoorbeeld een abonnement voor de dierentuin.
 • Het eindejaar bijvoorbeeld is traditioneel een dure periode: leg een eindejaarsbudget vast en houd je daaraan.
 • Spreek met je vrienden af dat je elk om de beurt trakteert. Zo vermijd je dat jij degene bent die altijd het gelag betaalt.

 

JE BENT RIJKER DAN JE DENKT

Tot slot nog enkele eenvoudige tips waarmee je veel winst kunt maken:

 • Verzamel al het kleingeld in je rommellades, potjes, schalen, auto. Haal daarna elke avond je handtas, broekzakken en portemonnee leeg. Je bent rijker dan je denkt! (je winst: makkelijk 3 euro per verzamelronde)
 • Zeg de abonnementen op van kranten en weekbladen die je niet leest. (je winst: makkelijk 5 euro per week)
 • Maak je goede voornemens waar en leer je slechte gewoontes af. Spaar het geld dat je aan je ‘slechte’ gewoontes (chips, sigaretten, snoep,…) zou uitgeven. (je winst: een grote som geld)

 

EINDELIJK OVERTUIGD?

 

Vele kleintjes maken één grote: maak de som van deze eenvoudige (be-)spaar-acties en je komt uit op ruim 100 euro winst per week. Het is dus mogelijk om geld te winnen. Met het extra geld kun je in elk geval van het leven blijven genieten, zelfs in crisistijd!

 

(Op 7 MAART 2012 namen professional organizer en coach Sara Van Wesenbeeck en haar ‘proefkonijn’ Sam De Bruyn, presentator bij Studio Brussel, de proef op de som in het tv-programma 'VOLT'. Je ziet hoe je met deze tips aan de slag kunt én dat de theorie ook in de praktijk werkt.)

 

Veel succes!

 

HET SLIMME BUDGETBOEK: BESTEL NU

In 'Het slimme budgetboek' (het boek waarmee je 100 euro per week wint) toont professional organizer en (budget)coach Sara Van Wesenbeeck dat je je budget een boost kunt geven en meer geld kunt overhouden voor de leuke dingen van het leven. Haar motto? Door je slimmer te organiseren, kun je makkelijk heel wat geld verdienen, zonder daarbij aan luxe of plezier in te boeten. Bovendien zul je ook heel wat persoonlijke winst boeken: minder stress en meer tijd! Bestel nu een door de auteur gesigneerd exemplaar van 'Het slimme budgetboek' (Lannoo).

 

 

 OP ZOEK NAAR NOG MEER (BUDGET-)INSPIRATIE?

 

CONTACT

 

Op zoek naar een leven met minder stress en wanorde én met meer 'winst' op alle vlakken? Contacteer Plus Organizing® - bureau voor coaching, mediation, organizing & training en life & business coach, professional organizer, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck:

Facebook Twitter Linkedin
 
 

Terug naar boven

 
 
 

volg ons op Facebook

volg ons op Twitter

Sara Van Wesenbeeck op LinkedIn

sara

Je ervaren & discrete coach

Lees meer...

 
 
 

Zo maak je je goede voornemens écht waar

Bereik al je doelen in 2017, met deze handige checklist!

Lees meer...

 

Leef! (ook met een drukke agenda)

14 eenvoudige tips van om de drukte in jezelf te temmen.

Lees meer...

 

Nieuw: Coaching on board

Navigeer naar succes en geluk met coaching op het water, voor professionals en teams.

Lees meer...

 

Win de ratrace met ruime voorsprong

10 slimme tips voor een gezonde work life balans.

Lees meer...

 
 

 

Orde op zaken met PLUS ORGANIZING® thuis en op je werkplek

www.plusorganizing.be        kopje       +32(0)470 52 70 52        kopje       info@plusorganizing.be

Webdesign by Arnafee - Hosted by MyDomain