bestel een boekje
Loading Quotes...

TIPS - Handleiding ‘nietsdoen voor de drukbezette m/v’

HANDLEIDING 'NIETSDOEN VOOR DE DRUKBEZETTE M/V'

 

Handleiding nietsdoen voor drukbezette mensen - Sara Van Wesenbeeck

 

Eén mei en de andere mei-feestdagen staan voor de deur. Wellicht heb je deze week één of meerdere vrije dagen die je in het beste geval naar believen kunt invullen. Geef toe, als spitsuurvrouw of spitsuurman vind je het ongetwijfeld héérlijk om even geen verplichtingen te hebben, om af en toe eens lekker 'niets' te moeten.

 

Maar in je drukke leven is het erg moeilijk om te switchen van heel druk of té druk (heb jij het druk of té druk? Doe hier de zelftest.) naar helemaal niets - dat ondervind je wellicht ook aan den lijve op je vrije dagen of bij de start van je vakantie (ook last van 'afkickverschijnselen'? ;-)). Toch is het goed rusten na gedane arbeid.

 

 

HANDLEIDING 'NIETSDOEN VOOR DE DRUKBEZETTE M/V'

 

Geen idee hoe je nietsdoen ook dit jaar in je leven kunt introduceren en er een goede gewoonte van kunt maken? Met deze handleiding samengesteld door life & business coach Sara Van Wesenbeeck lukt het je zeker:

 

 

 • Zet je schuldgevoel opzij

 

Omdat je vindt dat je druk bezig moet zijn, kun je niet meer gewoon rondhangen zonder ‘iets’ omhanden te hebben of een doel te moeten bereiken. Zet je schuldgevoel opzij, het is een eerste belangrijke stap op weg naar het nietsdoen.

 

 

 • Niets moet, alles mag

 

Zodra je die knop omgezet hebt, kun je ongedwongen nietsdoen. Neem even alle zaken door die je niet moet en niet doet, en geniet van het niet-moeten.

 

 

 • Neem een vast moment of een vaste dag als nietsdoenmoment

 

Dat helpt om het nietsdoen een plaats in je leven te geven. Zo is de zondag, of vandaag 1 mei, een dag waarop nietsdoen wat makkelijker is. Iederéén doet het dan immers wat rustiger aan, je zult minder makkelijk gestoord worden en dat helpt om deze dag uit te roepen tot jouw ‘doe niets'- dag.

 

 

 • Bepaal hoe lang je ‘niets’ wilt doen

 

Trek tijd uit om niets te hoeven. Als je deze momenten niet vastlegt in je drukke agenda, komt het er niet van. Bepaal voor jezelf hoe lang je ‘niets’ wilt doen – een halfuur, elke week een halve dag, een hele zondag, een weekend, een jaar – en zorg dat je tijdens die momenten geen afspraken of andere verplichtingen hebt.

 

Blokkeer je nietsdoenmomenten in je agenda – voor een spitsuurvrouw of -man is dit de slimste manier om het echt een plaats in je leven te geven.

 

 

 • Gebruik een wekker

 

Het klinkt wellicht vreemd om een wekker te zetten (bijvoorbeeld op je smartphone) als je niets gaat doen, maar de wekker zorgt ervoor dat je onbekommerd en ten volle van het nietsdoen kunt genieten en dat je niet de hele tijd op de klok moet kijken tot je nietsdoentijd voorbij is.

 

 

 • Kies een rustige plek

 

Waar is het goed toeven, waar ben je ver weg van de dagdagelijkse drukte? In je slaapkamer, in bad, op zolder? Maak die plek gezellig als je dat leuk vindt: zorg voor (geur)kaarsen, een kersenpitkussen of een warme deken. Kies een plek waar je je comfortabel voelt en tot rust kunt komen.

 

 

 • Ontkoppel je stoorzenders

 

Zet je smartphone en computer uit, tenzij je tijdens het nietsdoen je mails wilt lezen of op Facebook wilt zitten... Het werkt ook andersom: nietsdoen helpt echter om ook van dit soort ‘verplichtingen’ afstand te nemen. Zorg dus dat je niet gestoord wordt en schakel je stoorzenders uit.

 

 

 • Breng je omgeving op de hoogte

 

Als je niet gestoord wilt worden, zul je zeker ook mensen uit je omgeving op de hoogte moeten brengen van het feit dat jij even ‘niets’ doet.

 

 

 • Begin klein

 

Het is altijd slim om een nieuwe goede gewoonte stap voor stap op te bouwen. Meteen een vol uur nietsdoen als je het niet gewend bent, zal je geen voldoening geven. Begin klein, bijvoorbeeld elke dag drie of vijf minuten. In het begin zal dat vermoedelijk al een hele uitdaging zijn. Bouw het op als je er klaar voor bent.

 

 

 • Leer ook je kinderen dat nietsdoen oké is

 

Jong geleerd is oud gedaan.

 

 

 • Zorg na het nietsdoen voor een rustige overgang naar je normale activiteiten

 

Om nog lang te kunnen nagenieten van je ontspannen ik, hervat je in een rustige pas je normale activiteiten. Ga je niet meteen weer haasten en probeer de innerlijke rust een tijdje vast te houden.

 

 

LEES MEER

 

Het handboek voor de spitsuurvrouw - Sara Van Wesenbeeck

 • De 'handleiding nietsdoen voor de drukbezette m/v' vind je ook in 'Het handboek voor de spitsuurvrouw' (je survivalgids voor de ratrace van elke dag) van Sara Van Wesenbeeck. Het boek is te koop in de boekhandel in België en Nederland. Bestel hier een door Sara gesigneerd exemplaar.

 

 

 

 

CONTACT

 

Maak van dit jaar je beste jaar ooit! En realiseer het samen met life & business coach, conflictbemiddelaar/mediator, organizing expert, spreker en auteur Sara Van Wesenbeeck.

 

Sara en Plus Organizing® helpen je met plezier - én met kennis van zaken - op weg naar een leven met minder stress, meer evenwicht en meer tijd voor de leuke dingen van het leven.

 

Contacteer Sara Van Wesenbeeck en Plus Organizing® - bureau voor coaching | mediation | organizing | training:

 

(c) Foto: Shutterstock

 

Facebook Twitter Linkedin
 
 

Terug naar boven

 
 
 

volg ons op Facebook

volg ons op Twitter

Sara Van Wesenbeeck op LinkedIn

sara

Je ervaren & discrete coach

Lees meer...

 
 
 

Zo maak je je goede voornemens écht waar

Bereik al je doelen in 2017, met deze handige checklist!

Lees meer...

 

Leef! (ook met een drukke agenda)

14 eenvoudige tips van om de drukte in jezelf te temmen.

Lees meer...

 

Nieuw: Coaching on board

Navigeer naar succes en geluk met coaching op het water, voor professionals en teams.

Lees meer...

 

Win de ratrace met ruime voorsprong

10 slimme tips voor een gezonde work life balans.

Lees meer...

 
 

 

Orde op zaken met PLUS ORGANIZING® thuis en op je werkplek

www.plusorganizing.be        kopje       +32(0)470 52 70 52        kopje       info@plusorganizing.be

Webdesign by Arnafee - Hosted by MyDomain